16/4/2024

Persoonlijke aanpak werkt, verzuimduur psychische klachten aanzienlijk korter

Dit is onze werkwijze

Leestijd:
4
min.
Delen op:

“Bijna een kwart van al het verzuim in 2023 werd veroorzaakt door langdurige stress gerelateerde klachten. En de gemiddelde verzuimduur per ziekmelding was 240 dagen.” Dit bleek onlangs uit cijfers van twee grote landelijke arbodiensten. Hoe zit dat bij Vitaal!? Ook bij ons werd in 2023 een groot deel van het verzuim veroorzaakt door psychische klachten (21%). Maar de gemiddelde verzuimduur per ziekmelding was ‘slechts’ 88 dagen. Benieuwd hoe we dat doen? Je leest hieronder alles over onze adequate persoonlijke aanpak!

Snel starten met behandeling

Verzuim door psychische problemen vraagt een andere aanpak dan verzuim door lichamelijke klachten, zoals een griep of een gebroken been. Van deze laatste weten we vaak hoe lang het herstel duurt, maar bij psychische problemen verschilt dat per persoon. Bij Vitaal! zorgen we ervoor dat iemand met psychische klachten binnen 2 weken fysiek gezien kan worden door onze bedrijfsarts. Dus niet lang thuis zitten wachten tot een behandeling via de reguliere gezondheidszorg gestart kan worden. Maar ondanks lange wachtlijsten snel aan de slag met herstel en re-integratie. In een volwaardig traject, of ter overbrugging van een wachtlijst.

Na het eerste gesprek met de bedrijfsarts volgt een gericht advies. Als de werkgever hierin een rol kan spelen, wordt die er direct bij betrokken. Zodat zowel de medewerker als werkgever samen kunnen investeren in het herstel.

Follow up

Iemand met psychische klachten kan regelmatig bij ons terugkomen voor een gesprek, zodat we nauwlettend kunnen volgen hoe het gaat. Deze gesprekken zijn volledig afgestemd op wat iemand écht nodig heeft. Ook heeft de bedrijfsarts goed contact met de behandelaren. En in samenspraak met de medewerker en werkgever wordt een plan gemaakt voor re-integratie.

Voorkomen is beter dan genezen

Ziet een medewerker zelf of de werkgever verzuim door psychische klachten aankomen? Dan is het slim vroegtijdig bij ons aan de bel te trekken. Tijdens een gesprek gaan we dan op zoek naar de oorzaak en bekijken we welke acties alvast genomen kunnen worden om ziekmelding te voorkomen.

Ook op organisatieniveau besteden we hier veel aandacht aan. Als uit een RI&E of PMO blijkt dat veel medewerkers kampen met mentale klachten, al dan niet werk gerelateerd, dan adviseren we gericht over te nemen maatregelen. Ook trainen of begeleiden we leidinggevenden om het gesprek over mentale klachten te voeren op de werkvloer of vanuit een verzuimsituatie. De praktijk leert dat leidinggevenden juist deze gesprekken erg lastig vinden

Kosten besparen

Regelmatig krijgen we de vraag van werkgevers of zij verplicht zijn te investeren in een snelle interventie voor hun medewerker. Verplicht nooit, maar we raden het wel aan. Een kosten baten analyse van een interventie maken is altijd lastig. Maar als je ervan uitgaat dat één verzuimdag gemiddeld €300,-, kost, dan weet je dat investeren in een snelle interventie uiteindelijk kosten bespaart.

Preventie

Risico's op burn-out, ongevallen en verzuim brengt Vitaal! in kaart. Samen met jou werken we aan preventie zodat jouw medewerkers gezond blijven.

Verzuim

Ziekteverzuim is in veel gevallen niet medisch. Vanuit die gedachte werkt Vitaal! altijd samen met jou en je medewerker aan een goede oplossing.

Re-integratie

Samen aan de slag naar werkhervatting. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid onderzoekt Vitaal! alle mogelijkheden en werkt naar een passende oplossing voor iedereen. Wij gaan voor duurzaam.

Eigenrisicodragerschap

Wij zorgen dat jij aan alle verplichtingen voldoet die je als eigen risicodrager hebt. Ook verlonen wij de Ziektewetuitkering. Vitaal! ontzorgt en zorgt voor regie op schadelast.

Hoe kunnen wij je helpen?

Zijn er nog vragen en/of onduidelijkheden? Of wil je weten wat wij specifiek voor jou, je medewerkers of organisatie kunnen betekenen? Bel ons gerust of vul het contactformulier in. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

We horen graag van je!
info@vitaalarbo.nl0573 21 50 51
Martine Gaasbeek
Directeur Vitaal!

Neem contact op

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Er ging iets mis bij het versturen van het formulier.