preventie

Arbeidsdeskundig onderzoek

Re-integratie is een complex proces, waarbij er rekening moet worden gehouden met aspecten uit de wet- en regelgeving. Een arbeidsdeskundige speelt een belangrijke rol bij het succesvol re-integreren van zieke medewerkers. Vitaal! ondersteunt organisaties in Gelderland en Overijssel bij re-integratie en zorgt ervoor dat wettelijke verplichtingen worden nagekomen.

Vitaal!
Neem contact op

De arbeidsdeskundige

Optimale re-integratiebegeleiding

Een arbeidsdeskundige onderzoekt welke stappen de werkgever en werknemer kunnen zetten om uitval te voorkomen of (als iemand toch is uitgevallen) terugkeer naar werk mogelijk te maken. Dit gebeurt door 'werk' in de context van iemands fysieke en mentale belastbaarheid te plaatsen. De arbeidsdeskundige kan op deze manier helpen disbalans te voorkomen of aanwezige disbalans te herstellen.

Is een arbeidsdeskundig onderzoek verplicht?

Het belang van een arbeidsdeskundig onderzoek

In tegenstelling tot het inzetten van een arbodienst of bedrijfsarts, is het inschakelen van een arbeidsdeskundige niet verplicht. Er zijn echter goede redenen om het wel in te zetten. De Wet Verbetering Poortwachter vereist inspanningen van zowel werkgevers als werknemers bij re-integratie, inclusief het zoeken naar passende arbeidsmogelijkheden. Zonder arbeidsdeskundig onderzoek wordt het moeilijker om aan te tonen dat deze mogelijkheden zijn onderzocht. Het UWV ziet het onderzoek als waardevol, omdat het inzicht biedt in de capaciteiten en beperkingen van de werknemer, vooral binnen de eigen organisatie. Het ontbreken ervan kan leiden tot gemiste kansen en zelfs tot loonsancties. Onze arbeidsdeskundige schreef onlangs een blog over dit vraagstuk.

Arbeidsdeskundig onderzoek laten uitvoeren bij Vitaal!

Nederlands, Engels en Pools

Natuurlijk hoop je op een spoedige werkhervatting van je medewerker. Een taalbarrière kan echter het proces vertragen. Vitaal! onderscheidt zich als één van de weinige partijen door een arbeidsdeskundig onderzoek in het Nederlands, Engels en Pools aan te bieden.

Deze meertalige aanpak zorgt ervoor dat de communicatie soepel verloopt, waardoor jouw medewerker het proces beter begrijpt en beter begrepen kan worden.

Alle expertise onder één dak

Doordat wij arbeidsdeskundigen, bedrijfsartsen en casemanagers onder één dak hebben, kunnen wij effectief en efficiënt inspelen op complexe vraagstukken, waardoor vertraging wordt voorkomen. Dit is mogelijk omdat onze professionals gemakkelijk en snel persoonlijk contact kunnen maken, simpelweg door bij elkaar binnen te lopen. Overleggen en het uitwisselen van informatie, processen die normaal gesproken dagen in beslag nemen, kunnen bij Vitaal! aanzienlijk sneller worden afgehandeld. Op deze wijze hebben we al vele bedrijven in Gelderland en Overijssel effectief kunnen helpen.

Ook wanneer jouw bedrijfsarts en casemanager van andere arbodiensten zijn, blijft deze aanpak effectief. Zonder voorafgaande specifieke kennis kunnen complexe dossiers multidisciplinair besproken worden, wat veel tijd bespaart en de terugkeer van jouw medewerker naar het werk versnelt.
Vitaal!
Arbeidsdeskundig onderzoek aanvragen
Neem eerst contact op

Verbonden door lokale taal, onze partners in Oost-Nederland

Welke stappen zitten er in een arbeidsdeskundig onderzoek?

Tijdens het arbeidsdeskundig onderzoek staan er een aantal vragen centraal; Is de medewerker geschikt voor eigen werk? Is er passend werk bij eigen werkgever? Of zijn aanpassingen noodzakelijk? etc. De antwoorden op deze vragen bepaalt de arbeidsdeskundige door een weging te maken tussen belastbaarheid van de werknemer en de belasting van de functie. De belastbaarheid wordt bepaald door de bedrijfsarts. De belastbaarheid van de functie wordt vastgesteld door de arbeidsdeskundige.

In onze whitepaper lees je alle vragen die de arbeidsdeskundige beantwoord en de concrete stappen die genomen worden.

Hoe kunnen wij je helpen?

Zijn er nog vragen en/of onduidelijkheden? Of wil je weten wat wij specifiek voor jou, je medewerkers of organisatie kunnen betekenen? Bel ons gerust of vul het contactformulier in. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

We horen graag van je!
info@vitaalarbo.nl0573 21 50 51
Kris Janiszewski
Arbeidsdeskundige Vitaal!

Neem contact op

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Er ging iets mis bij het versturen van het formulier.