preventie

Arbeidsdeskundig onderzoek

Re-integratie is een complex proces, waarbij er rekening moet worden gehouden met aspecten uit de wet- en regelgeving. Een arbeidsdeskundige speelt een belangrijke rol bij het succesvol re-integreren van zieke medewerkers. Vitaal! ondersteunt jouw organisatie bij re-integratie en zorgt ervoor dat jouw wettelijke verplichtingen worden nagekomen.

Vitaal!
Neem contact op

De arbeidsdeskundige

Optimale re-integratiebegeleiding

Een arbeidsdeskundige onderzoekt welke stappen de werkgever en werknemer kunnen zetten om uitval te voorkomen of (als iemand toch is uitgevallen) terugkeer naar werk mogelijk te maken. Dit gebeurt door 'werk' in de context van iemands fysieke en mentale belastbaarheid te plaatsen. De arbeidsdeskundige kan op deze manier helpen disbalans te voorkomen of aanwezige disbalans te herstellen.

Is een arbeidsdeskundig onderzoek verplicht?

Het belang van een arbeidsdeskundig onderzoek

In tegenstelling tot het inzetten van een arbodienst of bedrijfsarts, is het inschakelen van een arbeidsdeskundige niet verplicht. Er zijn echter goede redenen om het wel in te zetten. De Wet Verbetering Poortwachter vereist inspanningen van zowel werkgevers als werknemers bij re-integratie, inclusief het zoeken naar passende arbeidsmogelijkheden. Zonder arbeidsdeskundig onderzoek wordt het moeilijker om aan te tonen dat deze mogelijkheden zijn onderzocht. Het UWV ziet het onderzoek als waardevol, omdat het inzicht biedt in de capaciteiten en beperkingen van de werknemer, vooral binnen de eigen organisatie. Het ontbreken ervan kan leiden tot gemiste kansen en zelfs tot loonsancties. Onze arbeidsdeskundige schreef onlangs een blog over dit vraagstuk.

Welke stappen zitten er in een arbeidsdeskundig onderzoek?

Tijdens het arbeidsdeskundig onderzoek staan er een aantal vragen centraal; Is de medewerker geschikt voor eigen werk? Is er passend werk bij eigen werkgever? Of zijn aanpassingen noodzakelijk? etc. De antwoorden op deze vragen bepaalt de arbeidsdeskundige door een weging te maken tussen belastbaarheid van de werknemer en de belasting van de functie. De belastbaarheid wordt bepaald door de bedrijfsarts. De belastbaarheid van de functie wordt vastgesteld door de arbeidsdeskundige.

In onze whitepaper lees je alle vragen die de arbeidsdeskundige beantwoord en de concrete stappen die genomen worden.

Hoe kunnen wij je helpen?

Zijn er nog vragen en/of onduidelijkheden? Of wil je weten wat wij specifiek voor jou, je medewerkers of organisatie kunnen betekenen? Bel ons gerust of vul het contactformulier in. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

We horen graag van je!
info@vitaalarbo.nl0573 21 50 51
Martine Gaasbeek
Directeur Vitaal!

Neem contact op

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Er ging iets mis bij het versturen van het formulier.