22/1/2024

Wanneer zet je een 2e spoor traject in?

Verschillende omstandigheden waarbij een 2e spoor traject aangeraden wordt.

Leestijd:
3
min.
Delen op:

Wat is re-integratie 1e en 2e spoor?

Als jouw medewerker ziek is, dan zul je als werkgever rekening willen houden met de kaders die vanuit de Wet Verbetering Poortwachter gesteld zijn. Deze wet is gericht op het bevorderen van de re-integratie van arbeidsongeschikte medewerkers. Het UWV geeft aan om eerst in te zetten op re-integratie binnen het eigen bedrijf (zogenaamde 1e spoor). Als er geen mogelijkheden zijn die passen bij de belastbaarheid van de medewerker (door blijvende beperkingen), dan is het advies om re-integratie 2e spoor op te starten.

In welke situaties zet je een 2e spoor traject in?

Een 2e spoor traject zet je in als jouw zieke medewerker niet meer terug kan keren in het eigen werk bij jouw organisatie en er naar werk gezocht dient te worden op de externe arbeidsmarkt. Soms is rondom het bereiken van het 1e ziektejaar nog niet geheel duidelijk of jouw medewerker succesvol kan re-integreren bij de eigen organisatie. Dit kan aan de orde zijn als jouw medewerker de uren aan het opbouwen is, maar nog niet te voorspellen is of dit succesvol zal zijn. Dan kunnen het 1e en 2e spoor naast elkaar lopen. De arbodienstverlener en de bedrijfsarts bespreken dit met jouw medewerker, met jou als werkgever en leggen dit vast. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid, waarbij het herstelproces langer duurt dan verwacht, wordt een 2e spoor traject, na 1 jaar ziekte, geadviseerd.

Het kan ook voorkomen dat jouw zieke medewerker verschillende malen getracht heeft te re-integreren bij jouw organisatie, maar dat deze niet succesvol zijn gebleken. Dan is ook het advies om een 2e spoor traject op te starten.

Er kan sprake zijn van structurele bedrijfsveranderingen, denk hierbij aan een reorganisatie of het sluiten van een afdeling. Hierdoor kan het zijn dat de mogelijkheden binnen het 1e spoor afnemen of zelfs verdwijnen. Dan is het aan te raden om een 2e spoor traject in te zetten.

Wat is de voorwaarde voor het inzetten van een 2e spoor traject

Een voorwaarde voor de inzet van een 2e spoor traject is dat jouw medewerker, zoals men dat noemt, benutbare mogelijkheden heeft. Als daar bij jouw medewerker nog geen sprake van is en deze kan nog geen werk verrichten dan is re-integratie 2e spoor nog niet aan de orde. Tenzij de bedrijfsarts beoordeelt dat de medewerker al wel kan starten met 2e spoor, om bijvoorbeeld al wel de oriëntatie op beroepen te doorlopen, omdat de inschatting is dat de medewerker over niet al te lange tijd wel benutbare mogelijkheden zal krijgen.

Afstemming

Belangrijk binnen re-integratie 2e spoor is dat er een goede afstemming is tussen jou als werkgever,  jouw werknemer en de betrokken professionals om zo te kunnen bepalen of een 2e spoor traject noodzakelijk is en hoe deze het beste kan worden uitgevoerd. Door hierin samen te werken, is de kans groter dat de schadelast zoveel mogelijk beperkt gaat worden, en jouw medewerker zo snel mogelijk een nieuwe werkplek vindt.

Vragen?

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over een 2e spoor traject, stuur dan gerust een mail naar onze re-integratie adviseur Linda Lankveld, via linda@vitaalarbo.nl.

Preventie

Risico's op burn-out, ongevallen en verzuim brengt Vitaal! in kaart. Samen met jou werken we aan preventie zodat jouw medewerkers gezond blijven.

Verzuim

Ziekteverzuim is in veel gevallen niet medisch. Vanuit die gedachte werkt Vitaal! altijd samen met jou en je medewerker aan een goede oplossing.

Re-integratie

Samen aan de slag naar werkhervatting. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid onderzoekt Vitaal! alle mogelijkheden en werkt naar een passende oplossing voor iedereen. Wij gaan voor duurzaam.

Eigenrisicodragerschap

Wij zorgen dat jij aan alle verplichtingen voldoet die je als eigen risicodrager hebt. Ook verlonen wij de Ziektewetuitkering. Vitaal! ontzorgt en zorgt voor regie op schadelast.

Hoe kunnen wij je helpen?

Zijn er nog vragen en/of onduidelijkheden? Of wil je weten wat wij specifiek voor jou, je medewerkers of organisatie kunnen betekenen? Bel ons gerust of vul het contactformulier in. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

We horen graag van je!
info@vitaalarbo.nl0573 21 50 51
Martine Gaasbeek
Directeur Vitaal!

Neem contact op

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Er ging iets mis bij het versturen van het formulier.