2/1/2023

Uitval na 28 dagen betekent niet altijd een nieuwe verzuimperiode van 104 weken

Op 23 december jl. heeft de Centrale Raad van Beroep een uitspraak gedaan die belangrijk kan zijn voor werkgevers. Wat is er aan de hand?

Leestijd:
2
min.
Delen op:

Op 23 december jl. heeft de Centrale Raad van Beroep een uitspraak gedaan die belangrijk kan zijn voor werkgevers. Wat is er aan de hand? In Nederland is het zo geregeld dat als iemand binnen 28 dagen na herstel opnieuw uitvalt, we spreken van samengesteld verzuim. De eerste ziektedag is dan van toepassing en de gewerkte dagen in de tussenliggende periode worden opgeteld bij de 104 weken verzuim. Valt iemand na 28 dagen uit, dan ontstaat er een nieuwe eerste ziektedag en begint de telling van 104 weken voor loondoorbetaling of ziektewet opnieuw.

De uitspraak van 23 december gaat over herstel dat door de medewerker zelf was geïnitieerd, zonder dat er een medische beoordeling aan vooraf is gegaan. Deze medewerker viel na vijf en een halve week weer met dezelfde klachten uit. In theorie zouden de 104 weken loondoorbetaling of Ziektewet weer helemaal opnieuw beginnen.

Maar….omdat deze medewerker zelf niet kon aantonen dat hij medisch hersteld was én er geen beoordeling door een bedrijfsarts of verzekeringsarts aan ten grondslag lag, mag werkgever het toch als samengesteld verzuim zien.

Mocht je als werkgever hiermee geconfronteerd worden, regel dan zo spoedig mogelijk een afspraak met je arbodienst om het medisch herstel te laten beoordelen. Het kan je zoveel schelen in de schadelast, dat dit echt de moeite waard is.

Vragen hierover? Bel gerust met 0573-215051 en vraag naar onze casemanger Manouk Dusseldorp. Link naar de volledige uitspraak

Preventie

Risico's op burn-out, ongevallen en verzuim brengt Vitaal! in kaart. Samen met jou werken we aan preventie zodat jouw medewerkers gezond blijven.

Verzuim

Ziekteverzuim is in veel gevallen niet medisch. Vanuit die gedachte werkt Vitaal! altijd samen met jou en je medewerker aan een goede oplossing.

Re-integratie

Samen aan de slag naar werkhervatting. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid onderzoekt Vitaal! alle mogelijkheden en werkt naar een passende oplossing voor iedereen. Wij gaan voor duurzaam.

Eigenrisicodragerschap

Wij zorgen dat jij aan alle verplichtingen voldoet die je als eigen risicodrager hebt. Ook verlonen wij de Ziektewetuitkering. Vitaal! ontzorgt en zorgt voor regie op schadelast.

Hoe kunnen wij je helpen?

Zijn er nog vragen en/of onduidelijkheden? Of wil je weten wat wij specifiek voor jou, je medewerkers of organisatie kunnen betekenen? Bel ons gerust of vul het contactformulier in. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

We horen graag van je!
info@vitaalarbo.nl0573 21 50 51
Martine Gaasbeek
Directeur Vitaal!

Neem contact op

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Er ging iets mis bij het versturen van het formulier.