24/8/2023

Is een arbodienst verplicht?

De wettelijke verplichtingen

Leestijd:
2
min.
Delen op:

Hier kunnen we kort over zijn. Een aansluiting met een arbodienst is verplicht voor elk bedrijf dat medewerkers in dienst heeft. Hoe je afspraken vastlegt en voor welke regeling je kiest, is aan jou als werkgever. We leggen het graag hieronder aan je uit.

Wat zegt de Arbowet

De Arbowet zegt dat je je als werkgever moet laten ondersteunen door een gecertificeerde arbodienst of een contract moet afsluiten met een zelfstandig bedrijfsarts. Dit contract noemen we een basiscontract, hierin staan alle werkafspraken waarbij de werkgever zich moet laten bijstaan door kerndeskundigen.

In dit basiscontract kun je kiezen uit twee regelingen. De vangnetregeling of de maatwerkregeling. Deze twee varianten kennen grote verschillen.

Verwarring over de benaming

In de praktijk blijkt het nogal eens onduidelijk te zijn wat zo’n regeling inhoudt. Vaak denken bedrijven dat ze een maatwerkcontract hebben, omdat er specifieke afspraken zijn gemaakt over de verdeling van taken en verantwoordelijkheden bij verzuimbegeleiding. De maatwerkregeling zegt niets over deze inhoudelijke afspraken. Specifieke afspraken kunnen namelijk ook onder een vangnetregeling worden gemaakt.

Een basiscontract met een vangnetregeling

Als je kiest voor een vangnetregeling in een basiscontract, dan heb je afspraken gemaakt met je arbodienst dat je ondersteunt wordt bij alle taken die de Arbowet stelt en dat alle kerndeskundigen tot je beschikking staan. Met andere woorden; je hebt alles goed én volledig geregeld.

Een basiscontract met een maatwerkregeling

Bij een maatwerkregeling maak je afspraken, op delen van verplichtingen vanuit de Arbowet. Zo kan je er voor kiezen om bepaalde kerndeskundigen in te huren via de arbodienst en anderen op een andere manier in te huren. Bijvoorbeeld via een adviesbureau. Let op: Een maatwerkregeling kun je alleen afsluiten met instemming van de ondernemingsraad. Is er geen ondernemingsraad, dan val je automatisch onder de vangnetregeling.

Welke regelingen biedt Vitaal!

Bij Vitaal! kun je uit beide regelingen kiezen. In beide varianten blijft er ruimte voor specifieke afspraken. Bekijk onze verzuimabonnementen.

Preventie

Risico's op burn-out, ongevallen en verzuim brengt Vitaal! in kaart. Samen met jou werken we aan preventie zodat jouw medewerkers gezond blijven.

Verzuim

Ziekteverzuim is in veel gevallen niet medisch. Vanuit die gedachte werkt Vitaal! altijd samen met jou en je medewerker aan een goede oplossing.

Re-integratie

Samen aan de slag naar werkhervatting. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid onderzoekt Vitaal! alle mogelijkheden en werkt naar een passende oplossing voor iedereen. Wij gaan voor duurzaam.

Eigenrisicodragerschap

Wij zorgen dat jij aan alle verplichtingen voldoet die je als eigen risicodrager hebt. Ook verlonen wij de Ziektewetuitkering. Vitaal! ontzorgt en zorgt voor regie op schadelast.

Hoe kunnen wij je helpen?

Zijn er nog vragen en/of onduidelijkheden? Of wil je weten wat wij specifiek voor jou, je medewerkers of organisatie kunnen betekenen? Bel ons gerust of vul het contactformulier in. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

We horen graag van je!
info@vitaalarbo.nl0573 21 50 51
Martine Gaasbeek
Directeur Vitaal!

Neem contact op

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Er ging iets mis bij het versturen van het formulier.