26/1/2023

Hoe gaat een arbodienst met jouw gegevens om?

De AVG wetgeving uitgelegd.

Leestijd:
2
min.
Delen op:

Net als het dagelijkse AVG’tje (Aardappelen, vlees en groente) is de privacywetgeving verzadigend, volledig en gestructureerd, maar ook een beetje saai, met te weinig zout. Je mag overigens ook niet van tafel voordat je bord leeg is, anders krijg je problemen met de Autoriteit Persoonsgegevens.

Wat is AVG?

AVG staat voor Algemene Verordening Gegevensbescherming en is sinds 2018 actief. De AVG ziet er op toe dat informatie die te herleiden is naar een persoon beschermd is. Een voorbeeld hiervan is een BSN nummer of een naam in combinatie met een geboortedatum. De AVG kent ook bijzondere Persoonsgegevens, namelijk medische gegevens. De AVG eist dat deze gegevens goed beveiligd worden.

De AVG is dus bedoeld om deze gegevens te beschermen. Beschermt een arbodienst deze gegevens niet voldoende? Dan kan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een boete opleggen van maximaal 20 miljoen euro of 4% van onze omzet. Ook het publiceren van de naam van de arbodienst op een digitale schandpaal, is één van de middelen die het AP kan inzetten.

Wat gebeurt er met jouw gegevens bij een arbodienst?

Omdat een arbodienst veel (medische) informatie verwerkt, hebben wij deze zaken goed geregeld. Wij hebben een functionaris gegevensbescherming, een privacyreglement, we maken gebruik van systemen die allemaal ISO 27001 gecertificeerd zijn en we stellen met al onze partners verwerkersovereenkomsten op. Daarnaast hebben we maatregelen genomen om datalekken te voorkomen en gebruiken we voor privacy gevoelige mails een beveiligd mailsysteem. Ook houden we tweemaal per jaar voor alle medewerkers van Vitaal! een Awareness training. En tot slot voeren we elk jaar een Data Protection Impact Assessment uit. Hiermee toetsen we ons beleid en waar nodig, treffen we maatregelen.

Gecertificeerde arbodiensten worden ook op deze onderwerpen gecontroleerd door de certificerende instelling voor arbodiensten. Voor veel bedrijven is dit ook een reden om voor een gecertificeerde arbodienst te kiezen. Tenslotte wil je niet dat jouw gegevens, of die van je medewerkers, op straat komen te liggen.

Wij helpen je op weg om jouw organisatie AVG proof te maken

De AVG wetgeving is complex en niet de meest leuke materie om je mee bezig te houden. Dit horen we vaak van onze partners. Daarom hebben wij een stappenplan gemaakt voor jou, zodat je de regels van de AVG makkelijk kunt implementeren. We hebben zelfs een download van een register wat je kunt gebruiken voor je klaarstaan. Heb jij de AVG wetgeving al geïmplementeerd binnen je bedrijf? Dan kan je ons stappenplan gebruiken om een korte check te doen.

Klik hier voor het stappenplan (inclusief handige links) en de download van het register.

Preventie

Risico's op burn-out, ongevallen en verzuim brengt Vitaal! in kaart. Samen met jou werken we aan preventie zodat jouw medewerkers gezond blijven.

Verzuim

Ziekteverzuim is in veel gevallen niet medisch. Vanuit die gedachte werkt Vitaal! altijd samen met jou en je medewerker aan een goede oplossing.

Re-integratie

Samen aan de slag naar werkhervatting. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid onderzoekt Vitaal! alle mogelijkheden en werkt naar een passende oplossing voor iedereen. Wij gaan voor duurzaam.

Eigenrisicodragerschap

Wij zorgen dat jij aan alle verplichtingen voldoet die je als eigen risicodrager hebt. Ook verlonen wij de Ziektewetuitkering. Vitaal! ontzorgt en zorgt voor regie op schadelast.

Hoe kunnen wij je helpen?

Zijn er nog vragen en/of onduidelijkheden? Of wil je weten wat wij specifiek voor jou, je medewerkers of organisatie kunnen betekenen? Bel ons gerust of vul het contactformulier in. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

We horen graag van je!
info@vitaalarbo.nl0573 21 50 51
Martine Gaasbeek
Directeur Vitaal!

Neem contact op

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Er ging iets mis bij het versturen van het formulier.