5/5/2023

Dag van de Werkende Moeders

Interview met Manouk over het combineren van werk en privé.

Leestijd:
4
min.
Delen op:

Het belangrijkste beroep ter wereld is moeder zijn. Stel je voor dat je daarnaast ook nog een ‘gewone’ baan hebt. Hoe combineer je dat en hoe behoud je de balans tussen werk en privé? Onze collega Manouk is teamleider verzuim & sociale zekerheid bij Vitaal! en anderhalf jaar geleden is zij moeder geworden. In dit interview vertelt ze over haar ervaring als werkende moeder bij Vitaal!.

Een jaar geleden ben je moeder geworden. Merk je dat je nu drukker bent?

Jazeker, ik heb nu meer ballen hoog te houden en ik moet ook meer rekening houden met anderen. Er zijn meer dingen die door elkaar lopen en daardoor ben ik natuurlijk drukker. Vooral in het begin was dat lastig, maar na een tijdje kreeg ik daar grip op. Ik moet er wel bij zeggen dat het helpt dat mijn man ook één dag per week minder is gaan werken.

Heb je genoeg werk-privé balans?

Ik heb gemerkt dat ik dat in het begin wel lastig vond. Na mijn verlof ben ik weer begonnen in mijn functie als casemanager, maar wel met één dag per week minder. De stap van verlof terug naar werk was even wennen. Ik denk dat het beter was geweest als ik tegen het einde van mijn verlof alvast één dag per week was gaan werken. Puur om even weer in te komen. Daarnaast waren mijn werkzaamheden niet minder geworden.

Gelukkig heb ik dit goed kunnen oppakken. Bij Vitaal! kon ik dit bespreekbaar maken met mijn leidinggevende en ik heb een positie waarin ik mijn eigen agenda kan beheren. Daarnaast kan ik onderling veel overleggen met mijn collega’s. Ik kan altijd op begrip rekenen als er iets aan de hand is met mijn kind. Dat is gelukkig niet vaak het geval, maar het is wel fijn om te weten dat die ruimte er is.

Krijg je genoeg ruimte van je werkgever voor beide beroepen?

Ja, sinds ik moeder ben geworden, werk ik één dag minder in de week en dat was geen probleem. Zoals ik hiervoor al aangaf, heb ik veel ruimte om mijn eigen agenda in te vullen. Ik ben mij ervan bewust dat dit niet in alle beroepen mogelijk is. Wel denk ik dat dit in het bedrijfsleven bijna altijd moet kunnen. En zoals ik eerder al aangaf, krijg ik ook veel ruimte van mijn collega’s.

Voel(de) je je belemmerd in het doorgroeien nadat je moeder werd?

In het begin heb ik dat gevoel wel gehad. Dit kwam doordat ik dacht dat ik een stap terug moest doen, omdat ik minder ben gaan werken. Maar achteraf heeft dit geen invloed gehad. In overleg met mijn werkgever heb ik een opleiding gevolgd. Nadat ik deze opleiding heb afgerond, ben ik zelfs in functie doorgegroeid van casemanager naar teamleider verzuim en sociale zekerheid. Dus ondanks dat ik minder ben gaan werken, heb ik wel kunnen doorgroeien. Wel moet ik zeggen dat moeder zijn, werken en ook nog een opleiding volgen best pittig is geweest. Gelukkig kon ik de lesdagen wel gedurende werktijd volgen.

Heb je tips voor andere (toekomstige) moeders?

Als ik zelf iets anders zou doen, is het eerder herstarten met werk. Ik zou mijn verlof graag anders willen verspreiden, dus opbouwend weer beginnen met werken. Van verlof naar direct al je dagen weer oppakken vond ik persoonlijk best pittig. Het was beter geweest om tegen het einde van mijn verlof al één dag per week mijn werk weer op te pakken, puur voor het gevoel. Zo kun je makkelijker opbouwen en je inlezen in wat je hebt gemist. Daarnaast is mijn tip: als je ergens ruimte voor nodig hebt, je dit bespreekbaar moet maken. Ik vind mijn werk heel leuk, maar uiteindelijk is er niets belangrijker dan mijn kind. Voor dat laatste heeft iedereen begrip.

Preventie

Risico's op burn-out, ongevallen en verzuim brengt Vitaal! in kaart. Samen met jou werken we aan preventie zodat jouw medewerkers gezond blijven.

Verzuim

Ziekteverzuim is in veel gevallen niet medisch. Vanuit die gedachte werkt Vitaal! altijd samen met jou en je medewerker aan een goede oplossing.

Re-integratie

Samen aan de slag naar werkhervatting. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid onderzoekt Vitaal! alle mogelijkheden en werkt naar een passende oplossing voor iedereen. Wij gaan voor duurzaam.

Eigenrisicodragerschap

Wij zorgen dat jij aan alle verplichtingen voldoet die je als eigen risicodrager hebt. Ook verlonen wij de Ziektewetuitkering. Vitaal! ontzorgt en zorgt voor regie op schadelast.

Hoe kunnen wij je helpen?

Zijn er nog vragen en/of onduidelijkheden? Of wil je weten wat wij specifiek voor jou, je medewerkers of organisatie kunnen betekenen? Bel ons gerust of vul het contactformulier in. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

We horen graag van je!
info@vitaalarbo.nl0573 21 50 51
Martine Gaasbeek
Directeur Vitaal!

Neem contact op

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Er ging iets mis bij het versturen van het formulier.