De zomer staat voor de deur en veel medewerkers kijken uit naar een welverdiende vakantie. Maar wat als een medewerker ziek is? Kunnen ze dan nog steeds vakantiedagen opnemen? En hoe zit het met hun loon? In deze blog beantwoorden we de meest gestelde vragen over vakantie en ziekte vanuit het perspectief van de werkgever.
Medewerkers bouwen ook tijdens ziekte gewoon vakantiedagen op, zolang ze recht hebben op loon. Dit geldt ook als ze gedeeltelijk ziek zijn. De opbouw stopt pas na 104 weken ziekte, wanneer je als werkgever niet langer verplicht bent om loon door te betalen. De vakantiedagen worden berekend op basis van het aantal uren dat de medewerker normaal zou werken als hij niet ziek was.
Als een medewerker op vakantie gaat terwijl hij ziek is, neemt hij gewoon vakantiedagen op. Stel, de medewerker werkt normaal 40 uur per week, maar tijdens ziekte slechts 20 uur per week. Dan neemt hij nog steeds 40 uur vakantie op als hij een week vrij neemt. Dit geldt ook als de medewerker helemaal niet kan werken; hij neemt het aantal uren op dat hij normaal zou werken.
Ook tijdens ziekte vervallen vakantiedagen. Wettelijke vakantiedagen vervallen per 1 juli van het jaar na het jaar waarin ze zijn opgebouwd. Bijvoorbeeld, vakantiedagen opgebouwd in 2014 moeten voor 1 juli 2015 opgenomen zijn, anders vervallen ze. Dit geldt ook als de medewerker niet in staat was om vakantiedagen op te nemen door bijvoorbeeld ziekenhuisopname of ernstige ziekte.
Tijdens vakantie moet de medewerker 100% van zijn laatstverdiende loon krijgen, zelfs als hij tijdens ziekte minder uitbetaald krijgt. Dit zorgt ervoor dat de medewerker financieel niet benadeeld wordt tijdens zijn vakantie.
Ook tijdens ziekte moet de medewerker op de gebruikelijke manier vakantie aanvragen bij jou als werkgever. Je kunt de bedrijfsarts om advies vragen over de mogelijke negatieve gevolgen van de vakantie voor het herstel van de medewerker.
Maak duidelijke afspraken met jouw medewerker over ziekte tijdens vakantie. Bijvoorbeeld, meld de ziekte binnen 24 uur, zorg dat de medewerker bereikbaar is en bewaar medische bewijzen. Als de medewerker niet kan reizen, moet hij dit kunnen bewijzen. Bij twijfel kan een second opinion aangevraagd worden bij een andere arts in het vakantieland.
Ziek zijn betekent niet dat een medewerker geen vakantie kan nemen. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de rechten en plichten van jouw medewerkers, en maak duidelijke afspraken. Zo kunnen jouw medewerkers optimaal genieten van hun vakantie, zelfs als ze ziek zijn.
Meer antwoorden op veelgestelde vragen over vakantie en ziekte vind je op onze FAQ-pagina.
Risico's op burn-out, ongevallen en verzuim brengt Vitaal! in kaart. Samen met jou werken we aan preventie zodat jouw medewerkers gezond blijven.
Ziekteverzuim is in veel gevallen niet medisch. Vanuit die gedachte werkt Vitaal! altijd samen met jou en je medewerker aan een goede oplossing.
Samen aan de slag naar werkhervatting. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid onderzoekt Vitaal! alle mogelijkheden en werkt naar een passende oplossing voor iedereen. Wij gaan voor duurzaam.
Wij zorgen dat jij aan alle verplichtingen voldoet die je als eigen risicodrager hebt. Ook verlonen wij de Ziektewetuitkering. Vitaal! ontzorgt en zorgt voor regie op schadelast.