18/11/2022

Tips tegen werkstress

Deze week vragen wij aandacht voor werkstress.

Leestijd:
4
min.
Delen op:

Afgelopen week was het de week van de werkstress. Renske, onze verpleegkundige, heeft elke dag een bericht geplaatstop LinkedIn hierover. Vandaag is het vrijdag en vatten we deze informatie samen voor je.

Maak werkdruk bespreekbaar

Werkdruk bespreken is belangrijk. Als leidinggevende kun je dit onderwerp bijvoorbeeld op de agenda van een werkoverleg zetten, of tijdens1 op 1 gesprekken met je medewerker. Werkdruk kent vele oorzaken, daarom hoefteen oplossing voor de één niet persé de oplossing voor de ander te zijn. Ga samen in gesprek om te kijken waar de oorzaak ligt.

Kijk samen met je medewerker of er een goede balans is tussen de hoeveelheid werk en de moeilijkheid hiervan. Is er misschien sprake van piekbelasting doordat er bijvoorbeeld deadlines gehaald moeten worden. Soms kun je samen met kleine aanpassingen in het werk al een mooie resultaten bereiken. Wanneer de ervaren werkdruk mede wordt bepaald door factorenwaar je als werkgever geen invloed op hebt, zoals bijvoorbeeld persoonlijke kenmerken van een medewerker of een belastende privé situatie, zoek dan samen een oplossing hiervoor. Coaching is bijvoorbeeld een mooi hulpmiddel voor je medewerker.

Tot slot; wanneer medewerkers langdurig blootstaan aan werkdruk is het risico op uitval erg groot. Maak medewerkers attent op het feit dat ze zelf een afspraak kunnen maken met de bedrijfsarts. Tijdige inzet van preventieve maatregelen voorkomt namelijk het risico op uitval door een burn-out.

Kun je zelf iets veranderen?

Als de oorzaak van de ervaren werkdruk ligt in verstoringen van werk of een tijdelijke piekbelasting dan kan het vaak helpen om kleine dingen te wijzigen. Denk bijvoorbeeld aan het uitzetten van de meldingen van de mailbox. Kijk eens kritisch naar afspraken in je agenda, moet je echt overal bij aanwezig zijn? Durf je dan ook een afspraak af te zeggen? Maak eens lijstjes en prioriteer je werk. Misschien werkt het voor jou heel goed om bijeen belangrijke taak je telefoon even uit te zetten. En hoewel je misschien geneigd bent om langer door te werken of om tijdens je pauze je boterham achter je bureau te eten, moet je dit nu juist niet doen. Neem voldoende pauze en zorg dat je privé lekker kunt opladen. Maak bijvoorbeeld eens wat vaker een wandeling.

Door op zoek te gaan naar kleine oplossingen die jij zelf kunt regelen, neem je meer regie. Vind je dit lastig, dan zijn er online ontzettend veel tips te vinden over time management. Natuurlijk kun je er ook een cursus over volgen. Vergeet niet je leidinggevende mee te nemen in deze veranderingen. Steun krijgen én voelen maakt dat jij met meer vertrouwen keuzes kunt maken.    

Kom in beweging en support elkaar.

Samen even naar buiten in de pauze werkt echt. Door te bewegen kom je los van je werk. Tijdens het wandelen kun je rustig nadenken over zaken die je bezig houden, of een moment ontladen. Daardoor kun je beter omgaan met stressvolle situaties. Zo verlaag je actief het risico op hart- en vaatziekten. Door samen met een collega te gaan, heb je tijd voor een gesprek waar je anders mogelijk geen tijd voor had genomen.  Collega's zijn een belangrijk onderdeel van je werk. Wanneer medewerkers op elkaar kunnen rekenen, bevordert dat de werksfeer en het draagt bij aan een verlaging van de werkdruk. 

Je gesteund voelen binnen je team is heel belangrijk. Laat deze steun geregeld blijken. Vaak zijn het de kleine dingen die het doen. Een complimentje, een persoonlijk gesprek, of iets lekkers bij de koffie….kleine dingen die laten blijken dat de ander er toedoet. Belangrijk, want medewerkers die steun ervaren, zijn over het algemeen meer tevreden. 

Weten is meten! Dit geldt ook voorwerkdruk.

Wanneer is werkdruk te hoog en wanneer moet je er iets aan doen? Vaak is het een geleidelijk proces, het sluipt er in. En ineens doet één druppel de emmer overlopen. Om te zorgen dat het niet zover komt, is het goed om zicht te hebben op de hoogte van de werkdruk.

Omdat werkdruk door iedereen anders wordt ervaren en iedereen er anders mee omgaat, zul je de werkdruk ook individueel moeten meten. Hier zijn verschillende methoden voor, bijvoorbeeld door het inzetten van vragenlijstonderzoek. Je kan in gesprek gaan. Maar realiseer je als leidinggevende, dat wanneer je met je medewerker in gesprek gaat of werkdruk tijdens een teamoverleg bespreekbaar maakt, de kans bestaat dat niet elke medewerker een eerlijk antwoord durft te geven. Er moet sprake zijn van een veilige sfeer om deze manier te laten slagen. 

Aanvullend op gesprekken is het inzetten van een vragenlijst. Deze kan door medewerkers anoniem worden ingevuld. Het voordeel daarvan is dat de resultaten overzichtelijk per team of afdeling teruggekoppeld worden. Daarmee kun je de juiste verbeteringen aanbrengen per afdeling of team. De medewerker krijgt ook individueel inzicht in de verbeterpunten voor zichzelf. Daarmee kan hij of zij dan zelf aan de slag. 

Deze vragenlijst zet je bij voorkeur in tijdens een Risico Inventarisatie. Natuurlijk kan dit ook tijdens een PMO.

Preventie

Risico's op burn-out, ongevallen en verzuim brengt Vitaal! in kaart. Samen met jou werken we aan preventie zodat jouw medewerkers gezond blijven.

Verzuim

Ziekteverzuim is in veel gevallen niet medisch. Vanuit die gedachte werkt Vitaal! altijd samen met jou en je medewerker aan een goede oplossing.

Re-integratie

Samen aan de slag naar werkhervatting. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid onderzoekt Vitaal! alle mogelijkheden en werkt naar een passende oplossing voor iedereen. Wij gaan voor duurzaam.

Eigenrisicodragerschap

Wij zorgen dat jij aan alle verplichtingen voldoet die je als eigen risicodrager hebt. Ook verlonen wij de Ziektewetuitkering. Vitaal! ontzorgt en zorgt voor regie op schadelast.

Hoe kunnen wij je helpen?

Zijn er nog vragen en/of onduidelijkheden? Of wil je weten wat wij specifiek voor jou, je medewerkers of organisatie kunnen betekenen? Bel ons gerust of vul het contactformulier in. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

We horen graag van je!
info@vitaalarbo.nl0573 21 50 51
Martine Gaasbeek
Directeur Vitaal!

Neem contact op

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Er ging iets mis bij het versturen van het formulier.