20/10/2023

Hoe vaak moet je een PMO aanbieden?

De ins en outs van een PMO

Leestijd:
2
min.
Delen op:

Een preventief medisch onderzoek, kortweg PMO, wordt door een werkgever aan haar werknemers aangeboden. In deze blog lees je kort en bondig de ins en outs van het PMO.

Hoe vaak moet je een PMO aanbieden?

Werkgevers zijn verplicht om medewerkers een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) aan te bieden. Dit is beschreven in artikel 18 van de Arbowet. Werknemers daarentegen, zijn niet verplicht om deel te nemen. Het PMO is een uitgebreidere versie van het PAGO, daar kunnen diverse onderdelen toegevoegd worden.

Voordat je een PMO gaat aanbieden aan je medewerkers, is het verstandig om de bedrijfsarts te raadplegen. Dit is namelijk degene die kan bepalen hoe vaak een PMO noodzakelijk is. De frequentie van een PMO is afhankelijk van de risico’s van het werk. In de praktijk zien we vaak dat organisaties éénmaal per 3 of 4 jaar een PMO aanbieden.

Wat is de inhoud van een PMO?

Om te bepalen wat de inhoud van een PMO moet zijn, raadpleegt de bedrijfsarts de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) van jouw bedrijf. Het onderzoek (PMO) moet er namelijk op gericht zijn, de risico’s voor de gezondheid die het werk met zich meebrengt voor jouw medewerkers, zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken.

Wat houdt een PMO in?

Bij een PMO wordt de fysieke en psychische gezondheid van een persoon in kaart gebracht. Medewerkers bepalen zelf of zij deelnemen aan het onderzoek, voor hen is het niet verplicht.

Het onderzoek bestaat vaak uit 3 onderdelen, te weten: een vragenlijst onderzoek, een medisch onderzoek en een gesprek met de bedrijfsarts of arbo verpleegkundige. Hier worden de resultaten uit de vragenlijst en het onderzoek besproken. Een resultaat van het gesprek kan zijn, dat een medewerker zelf aan de slag gaat met het verbeteren van de gezondheid. Soms vindt er een verwijzing naar de eigen huisarts plaats.

Wil je meer weten over het PMO, we hebben hier onlangs een andere blog over geschreven.

Preventie

Risico's op burn-out, ongevallen en verzuim brengt Vitaal! in kaart. Samen met jou werken we aan preventie zodat jouw medewerkers gezond blijven.

Verzuim

Ziekteverzuim is in veel gevallen niet medisch. Vanuit die gedachte werkt Vitaal! altijd samen met jou en je medewerker aan een goede oplossing.

Re-integratie

Samen aan de slag naar werkhervatting. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid onderzoekt Vitaal! alle mogelijkheden en werkt naar een passende oplossing voor iedereen. Wij gaan voor duurzaam.

Eigenrisicodragerschap

Wij zorgen dat jij aan alle verplichtingen voldoet die je als eigen risicodrager hebt. Ook verlonen wij de Ziektewetuitkering. Vitaal! ontzorgt en zorgt voor regie op schadelast.

Hoe kunnen wij je helpen?

Zijn er nog vragen en/of onduidelijkheden? Of wil je weten wat wij specifiek voor jou, je medewerkers of organisatie kunnen betekenen? Bel ons gerust of vul het contactformulier in. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

We horen graag van je!
info@vitaalarbo.nl0573 21 50 51
Martine Gaasbeek
Directeur Vitaal!

Neem contact op

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Er ging iets mis bij het versturen van het formulier.