Een preventief medisch onderzoek, kortweg PMO, wordt door een werkgever aan haar werknemers aangeboden. In deze blog lees je kort en bondig de ins en outs van het PMO.
Werkgevers zijn verplicht om medewerkers een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) aan te bieden. Dit is beschreven in artikel 18 van de Arbowet. Werknemers daarentegen, zijn niet verplicht om deel te nemen. Het PMO is een uitgebreidere versie van het PAGO, daar kunnen diverse onderdelen toegevoegd worden.
Voordat je een PMO gaat aanbieden aan je medewerkers, is het verstandig om de bedrijfsarts te raadplegen. Dit is namelijk degene die kan bepalen hoe vaak een PMO noodzakelijk is. De frequentie van een PMO is afhankelijk van de risico’s van het werk. In de praktijk zien we vaak dat organisaties éénmaal per 3 of 4 jaar een PMO aanbieden.
Om te bepalen wat de inhoud van een PMO moet zijn, raadpleegt de bedrijfsarts de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) van jouw bedrijf. Het onderzoek (PMO) moet er namelijk op gericht zijn, de risico’s voor de gezondheid die het werk met zich meebrengt voor jouw medewerkers, zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken.
Bij een PMO wordt de fysieke en psychische gezondheid van een persoon in kaart gebracht. Medewerkers bepalen zelf of zij deelnemen aan het onderzoek, voor hen is het niet verplicht.
Het onderzoek bestaat vaak uit 3 onderdelen, te weten: een vragenlijst onderzoek, een medisch onderzoek en een gesprek met de bedrijfsarts of arbo verpleegkundige. Hier worden de resultaten uit de vragenlijst en het onderzoek besproken. Een resultaat van het gesprek kan zijn, dat een medewerker zelf aan de slag gaat met het verbeteren van de gezondheid. Soms vindt er een verwijzing naar de eigen huisarts plaats.
Wil je meer weten over het PMO, we hebben hier onlangs een andere blog over geschreven.
Risico's op burn-out, ongevallen en verzuim brengt Vitaal! in kaart. Samen met jou werken we aan preventie zodat jouw medewerkers gezond blijven.
Ziekteverzuim is in veel gevallen niet medisch. Vanuit die gedachte werkt Vitaal! altijd samen met jou en je medewerker aan een goede oplossing.
Samen aan de slag naar werkhervatting. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid onderzoekt Vitaal! alle mogelijkheden en werkt naar een passende oplossing voor iedereen. Wij gaan voor duurzaam.
Wij zorgen dat jij aan alle verplichtingen voldoet die je als eigen risicodrager hebt. Ook verlonen wij de Ziektewetuitkering. Vitaal! ontzorgt en zorgt voor regie op schadelast.