20/9/2023

Eigenrisicodrager: de voor- en nadelen

Alles wat je moet weten

Leestijd:
3
min.
Delen op:

Wat is eigenrisicodragerschap?

Als werkgever ben je minimaal 104 weken (2 jaar) financieel verantwoordelijk voor je arbeidsongeschikte medewerkers. Ook als zij uit dienst zijn en dus in aanmerking komen voor een ziektewet- of een WIA-uitkering. Je kan ervoor kiezen om je hiervoor te ‘verzekeren’ bij het UWV. Het UWV neemt dan de verzuimbegeleiding van je over en zij betalen de uitkering uit, als werkgever betaal je hiervoor een premie binnen de werkhervattingskas. Je kan er ook voor kiezen om eigenrisicodrager te worden voor de ziektewet en de WGA. Wij noemen dit ZW-ERD en WGA-ERD. Maar hoe weet je nou wanneer je er goed aan doet om dit bij het UWV neer te leggen of om zelf het ‘risico te dragen’? In deze blog leggen wij uit wat eigenrisicodragerschap precies inhoud, wat de voor- en de nadelen zijn en wat je moet doen om eigenrisicodrager te worden.

Eigenrisicodragerschap Ziektewet

Wanneer een arbeidsongeschikte medewerker ziek uit dienst gaat, kan hij of zij aanspraak maken op een ziektewet-uitkering. Deze uitkering vraag je aan bij het UWV. Als je geen eigenrisicodrager voor de ziektewet bent, betaalt het UWV deze uitkering en begeleiden zij jouw ex-medewerker tot de 104 weken (einde wachttijd) bereikt zijn. Je betaalt als werkgever hiervoor een premie binnen de werkhervattingskas. De hoogte van deze premie is afhankelijk van een aantal factoren waaronder de grootte van je bedrijf en hoeveel instroom je in de ziektewet hebt. Als je wel eigenrisicodrager voor de ziektewet bent en een medewerker gaat ziek uit dienst, meld je deze nog steeds bij het UWV maar als werkgever ben je zelf verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding tot 104 weken en het uitbetalen van de ziektewetuitkering. Je betaalt dan geen premie meer.

Eigenrisicodragerschap WIA/WGA

Na de 104 weken wachttijd kan een werknemer een WIA-uitkering aanvragen. Ook voor deze uitkering ben je als werkgever financieel verantwoordelijk, tot maximaal 10 jaar. Hiervoor geldt hetzelfde. Als je geen eigenrisicodrager voor de WGA bent, betaalt het UWV deze uitkering uit aan de ex-medewerker en begeleiden zij deze medewerker om weer te re-integreren. Ook hiervoor betaal je als werkgever een premie binnen de werkhervattingskas. Als je wel eigenrisicodrager voor de WGA bent, betaalt het UWV nog steeds de WGA-uitkering aan de werknemer maar krijg je als werkgever hiervan elke maand een factuur. Je betaalt dan geen premie meer.

Wat zijn de voordelen van eigenrisicodragerschap?

  • Op het moment dat jij eigenrisicodrager wordt, laat je de staartlasten van ex-medewerkers achter. Je begin ‘schoon’ aan het eigenrisicodragerschap;
  • Je betaalt geen premie meer binnen de werkhervattingskas, je hebt hierdoor meer grip op je schadelast omdat je het zelf beheert;
  • Naast grip op de schadelast heb je als eigenrisicodragerschap ook meer grip op de verzuimbegeleiding omdat je deze zelf uitvoert.

Wat zijn de nadelen van eigenrisicodragerschap?

  • Je betaalt zelf de ziektewetuitkering, de kosten voor re-integratie en voor de begeleiding vanuit bijvoorbeeld een bedrijfsarts. Hiervoor dien je een verzuim- administratie en -organisatie in te richten;
  • Je moet als werkgever veel kennis in huis hebben over de wettelijke aspecten van verzuimbegeleiding tijdens de Ziektewet of WGA periode. Vaak wordt dit uitbesteed aan een arbodienst;
  • Als de re-integratie onvoldoende is geweest, is er kans dat het UWV je een loonsanctie oplegt. Hierdoor betaal je nog maximaal 1 jaar langer de ziektewetuitkering uit aan je ex-medewerker;
  • Het kan zijn dat het UWV taken van je overneemt als je de verzuimbegeleidingstaken niet goed uitvoert. De kosten hiervan zijn voor rekening van de werkgever.

Wat moet je doen om eigenrisicodrager te worden?

Als je ervoor kiest om als werkgever eigenrisicodrager te worden moet je hiervoor een verzoek indienen bij de belastingdienst. Je kunt tweemaal per jaar eigenrisicodrager worden,  op 1 januari en op 1 juli. Het verzoek hiervoor moet minimaal 13 weken van tevoren ingediend zijn dus uiterlijk 1 april of 1 oktober.

ZW-ERD

Voor het eigenrisicodragerschap ziektewet moet je een verklaring afgeven waarin afspraken zijn gemaakt  over de begeleiding van zieke werknemers met een arbodienst of een bedrijfsarts.

WIA/WGA-ERD

Voor het eigenrisicodragerschap WGA moet een garantieverklaring voorgelegd worden. Deze garantieverklaring moet worden ondertekend door je bank of je verzekeraar.

Mocht je na dit verhaal willen weten of eigenrisicodragerschap ziektewet of WGA financieel aantrekkelijk is voor jou. Wij hebben een premiewijzer, daarmee krijg je direct advies op maat. Na het invullen van de premiewijzer ontvang je een rapport in je mail.

Preventie

Risico's op burn-out, ongevallen en verzuim brengt Vitaal! in kaart. Samen met jou werken we aan preventie zodat jouw medewerkers gezond blijven.

Verzuim

Ziekteverzuim is in veel gevallen niet medisch. Vanuit die gedachte werkt Vitaal! altijd samen met jou en je medewerker aan een goede oplossing.

Re-integratie

Samen aan de slag naar werkhervatting. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid onderzoekt Vitaal! alle mogelijkheden en werkt naar een passende oplossing voor iedereen. Wij gaan voor duurzaam.

Eigenrisicodragerschap

Wij zorgen dat jij aan alle verplichtingen voldoet die je als eigen risicodrager hebt. Ook verlonen wij de Ziektewetuitkering. Vitaal! ontzorgt en zorgt voor regie op schadelast.

Hoe kunnen wij je helpen?

Zijn er nog vragen en/of onduidelijkheden? Of wil je weten wat wij specifiek voor jou, je medewerkers of organisatie kunnen betekenen? Bel ons gerust of vul het contactformulier in. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

We horen graag van je!
info@vitaalarbo.nl0573 21 50 51
Martine Gaasbeek
Directeur Vitaal!

Neem contact op

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Er ging iets mis bij het versturen van het formulier.